enroru

BERD și Fondul Verde pentru Climă promovează finanțarea verde în Moldova

Cetățenii Moldovei vor beneficia de noi tehnologii ecologice datorită unui împrumut de 5 milioane EUR acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Verde pentru Climă (GCF) către Moldova Agroindbank SA (MAIB) în cadrul BERD Facilitatea de finanțare a economiei verzi (GEFF).

Împrumutul combină 3,75 milioane EUR de finanțare BERD și 1,25 milioane EUR de cofinanțare concesională a GCF. Finanțarea pentru MAIB este primul împrumut disponibil în cadrul GEFF în Moldova și se așteaptă să faciliteze tranziția țării către o economie mai durabilă, cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice.

Împrumutul va fi utilizat pentru împrumuturile acordate persoanelor fizice, întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) și corporațiilor pentru investiții în tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare a schimbărilor climatice, precum izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic, iluminatul cu LED-uri, pompe de căldură, sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice, vehicule electrice, precum și linii de irigare prin picurare, utilaje agricole de conservare și echipamente de recoltare a apei de ploaie.

BERD, cu fonduri de la GCF și Turcia, va ajuta MAIB la consolidarea capacităților și la implementarea și monitorizarea programului. Experții vor furniza cunoștințe și vor sensibiliza clienții din sectorul privat cu privire la tehnologiile de atenuare și adaptare la schimbările climatice. În plus, aceștia vor oferi suport pentru evaluarea proiectelor și vor îndruma subimprumutații către alegeri tehnologice optime.

Se așteaptă ca împrumutul să ajute Moldova să-și reducă consumul anual de energie cu 108.800 GJ pe an, echivalentul consumului anual de energie de peste 6.000 de gospodării moldovenești și al emisiilor de carbon cu 9.880 tone pe an, echivalent cu scoaterea de pe stradă a peste 5.000 de vehicule de pasageri.

BERD va sprijini, de asemenea, activități care vizează îmbunătățirea egalității de șanse între femei și bărbați de a accesa finanțarea tehnologiilor ecologice.

Programul GEFF funcționează printr-o rețea de peste 145 de instituții financiare locale din 27 de țări, susținute de peste 4,6 miliarde EUR de finanțare BERD pentru 190.000 de clienți până în prezent. Aceste proiecte au condus la reduceri anuale ale emisiilor de CO2 cu peste 8,6 milioane de tone.

Parteneriatul GCF și BERD pentru transformare a văzut că GCF sprijină șase programe BERD cu 830 milioane USD, catalizând mai mult de 3,6 miliarde USD în valoare totală a proiectului. GCF este cel mai mare fond climatic din lume, care susține eforturile țărilor în curs de dezvoltare pentru a răspunde provocării schimbărilor climatice.

MAIB este cea mai mare bancă din Moldova și un partener de lungă durată al BERD. Luna trecută, BERD și Uniunea Europeană au acordat un împrumut de 17,5 milioane EUR către MAIB pentru a ajuta companiile să investească în echipamente și tehnologii moderne de producție pentru a îndeplini standardele UE în ceea ce privește calitatea produselor, măsurile de sănătate și siguranță și conservarea mediului.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit în jur de 1,4 miliarde EUR în peste 135 de proiecte din țară pentru a sprijini întreprinderile private, infrastructura cheie și pentru a construi o economie mai ecologică și mai durabilă.