enro

O familie alege un apartament cu consum redus de energie…

Investor
Individual household
Location
Cluj-Napoca
Investment
Apartament de 91mp
Investment Size
€82.500
Energy savings
12.7 MWh/an
CO2 savings
2,6 tons per year
Impact
Niveluri îmbunătățite de confort și costuri lunare de energie pe întreaga durată de viață a clădirii.
Donor
Global Environment Facility (GEF) și Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

... și utilizează numai aparate și gadgeturi eficiente din punct de vedere energetic

Când Ioana și Alex Maricări au decis să cumpere un apartament nou construit în orașul Cluj-Napoca, impactul asupra mediului a fost un aspect important. Certificatul de performanță energetică indică un consum de energie anual pentru încălzire, apă caldă și iluminat de 91 kWh/m2. Acesta este cu 61% mai mic decât o locuință tipic românească de dimensiuni similare. În consecință, facturile la energie se estimează să fie mai mici cu mai mult de €500/an decât o locuința tipică de dimensiuni similare.

Potrivit Alex Maricări:

„Avem o responsabilitate față de generațiile viitoare pentru a minimiza impactul asupra mediului al planetei. Alegerea de a trăi într-un apartament eficient din punct de vedere energetic este una dintre cele mai practice modalități prin care familia noastră poate reduce la minimum amprenta noastră de carbon.

Nu numai că locuința noastră are un certificat de performanță energetică „clasa A” dar, de asemenea, este dotat cu tehnologii cu consum redus de energie. Dispunem de o mașină de spălat A +++, de un frigider cu congelator A +++, de iluminat cu LED și de un boiler cu gaz condensat care alimentează un sistem de încălzire sub pardoseală. Chiar și videoproiectorul TV cu LED-uri utilizează mult mai puțină electricitate decât un televizor echivalent.

Și cum noul nostru apartament se află la parter, avem spațiul pentru uscarea spălării în mod natural.”

UniCredit Bank a acordat un credit de nevoi personaleîn cadrul Facilitații de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF).

Conform declaratiei lui Sorin Dragulin, Director Produse si Segmente Retail in cadrul UniCredit Bank:

“Suntem Banca pentru lucrurile care conteaza pentru clientii nostri si, in acest sens, identificam si sustinem nevoile si dorintele clientilor in directia adoptarii unui stil de viata mai prietenos cu mediul inconjurator. Facilitatea de Finanţare a Economiei Verzi a BERD ajuta UniCredit Bank sa ofere oportunitati de finantare in piata creditelor ipotecare verzi, care inregistreaza un trend crescator.”

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, a susținut investiția printr-o evaluare tehnică scrisă, care confirmă eligibilitatea tehnică a ipotecii propuse pentru a fi finanțată utilizând facilitatea.

Green Economy Financing Facility este o inițiativă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GEFF combină cunoștințele tehnice cu cele financiare pentru a ajuta clienții instituțiilor financiare participante precum Banca Transilvania să investească în tehnologii performante. Până în prezent, BERD a oferit finanțare de aproape 4,2 miliarde de euro prin intermediul a 130 de instituții financiare locale din 24 de țări prin intermediul GEFF.

Pentru mai multe informații despre GEFF în România, vizitați:

www.ebrdgeff.com/romania