enro

Un apartament nou ‘clasa A’ este doar începutul…

Investor
Gospodar individual
Location
Timișoara
Investment
Un apartament nou construit
Investment Size
€77,500
Energy savings
105kWh / m2 / an în comparație cu o casă tipică din România.
Impact
Nivel ridicat de confort și economii de costuri de energie de aproximativ €300 pe an.
Donor
Global Environment Facility (GEF) și Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

… voi alege și aparate și gadgeturi eficiente din punct de vedere energetic

Ovidiu Julean și-a cumpărat prima locuință proprie, un apartament nou construit, la etajul 3 al unei clădiri noi in Timișoara.

Certificatul de performanță energetică arată că noul apartament se încadrează în categoria „A”, cu un consum mediu specific anual de energie de 124,2 kWh/mp. Ca urmare, consumul anual de energie pentru încălzire, apă caldă și iluminat va fi cu 46% mai mic decât cel al unei locuințe tipice din România. Reducerea costurilor financiare corespunzătoare va fi cel mai probabil peste 300 EUR pe an.

Potrivit dl. Julean:

‘Sunt foarte bucuros să văd că în ultimii 5-10 ani se acordă atât de multă atenție eficienței energetice, nu numai în țările dezvoltate, cum este România, ci în întreaga lume. Sunt încântat că există programe de dezvoltare specializate cum ar fi EBRD GEFF care încurajează și stimulează oameni ca mine să gândească și să se ocupe de oportunitățile de investiții în eficiența energetică.

Din punctul meu de vedere, nu este suficient doar să cumpărați un apartament cu un certificat de performanță energetică „clasa A ” – așa cum am făcut. De asemenea, am ales aparate și aparate eficiente din punct de vedere energetic pentru noua mea casă, de la frigider până la televizor și de iluminare LED instalată în apartament!

De asemenea, intenționez să investesc într-un sistem de control al încălzirii și răcirii de pe telefonul meu. Această idee mă interesează oricum – îmi place să folosesc tehnologia. – dar, probabil, are sens și din punct de vedere economic. Nu știu cât de multă energie mă va ajuta să economisesc acest sistem, dar instinctul meu este să utilizez tehnologia și controlabilitatea pentru a maximiza. Acest lucru va aduce cu siguranță și economii lunare suplimentare de energie.

În concluzie, consider că beneficiile unui credit ipotecar verde al GEFF de la UniCredit Bank sunt mult mai mult decât doar beneficiile evidente ale ratelor scăzute ale dobânzilor, nivelurilor de confort îmbunătățite și facturilor energetice lunare mai mici. Programul GEFF mi-a încurajat să mă gândesc mai mult la modul în care consum energia și la impactul acestui consum asupra planetei noastre.’

Caracteristicile constructive ale noului apartament, inclusiv caracteristicile echipamentelor consumatoare de energie furnizate de dezvoltator includ:

  • Zidărie Porotherm de 25cm – rezistență termică (numai bloc și mortar) este de 1,25 m2K / W
  • Pereți despărțitori între stratul dublu de cărămidă este de 12,5 cm grosime;
  • Sistem de izolație termică din polistiren este de 10 cm;
  • ferestre cu geam termopan sigilate in PVC și uși pentru terasă cu geam LowE și gaz argon
  • O centrala Viessmann pe gaz in condensatie de 24kW cu fitinguri din cupru si radiatoare de aluminiu cu supape termostatice.

Creditul Ipotecar Verde a fost oferit clientului de către UniCredit Bank, aceasta fiind o instituție financiară participantă în cadrul programului Green Economy Financing Facility creat de BERD în România.

Potrivit Sorin Drăgulin, Products & Segments Director, UniCredit Bank:

‘La UniCredit Bank ne dorim sa îi aducem pe clienții noștri mai aproape de ceea ce contează cu adevărat pentru ei. În acest context, a fost o decizie naturală pentru noi să participăm la facilitatea de finanțare a economiei verzi a BERD, dat fiind că ne ajută să ne sprijinim clienții în a adopta un stil de viață mai prietenos cu mediul înconjurător și a se bucura de avantajele financiare ale unui trai într-o locuință cu un consum redus de energie și, în același timp, ne permite să contribuim la o tranziţie cât mai rapidă spre o economie verde în România.’

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, a susținut investiția printr-o evaluare tehnică scrisă, care confirmă eligibilitatea tehnică a ipotecii propuse pentru a fi finanțată utilizând facilitatea.

Green Economy Financing Facility este o inițiativă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GEFF combină cunoștințele tehnice cu cele financiare pentru a ajuta clienții instituțiilor financiare participante precum Banca Transilvania să investească în tehnologii performante. Până în prezent, BERD a oferit finanțare de aproape 4,2 miliarde de euro prin intermediul a 130 de instituții financiare locale din 24 de țări prin intermediul GEFF.

Pentru mai multe informații despre GEFF în România, vizitați:

http://www.ebrdgeff.com/romania