enro

O casa energo-eficient lângă București

Investor
Ion Chirea.
Location
Bragadiru, Ilfov, Romania.
Investment
Casă cu certificat de performanță energetică clasa "A".
Investment Size
€76,000 (in lei).
Financial results
Aproximativ €500 / an economii.
Energy savings
132 kWh / mp / an, în comparație cu o casă tipică din România.
CO2 savings
20.5 kg/CO2 / mp / an
Impact
Consum redus de energie, niveluri ridicate de confort.
Donor
Global Environment Facility (GEF) şi Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

… înseamnă confort ridicat și facturi scăzute

Verile foarte calde ale României și iernile foarte reci înseamnă că performanța energetică, nivelurile de iluminare și confort sunt priorități pentru cumpărătorii inteligenți de locuințe noi.

Când Ion Chirea a decis să investească într-o nouă casă din Bragadiru, un oraș in continuă creștere, la sud-vestul Bucureștiului, el a inclus eficiența energetică drept unul dintre criteriile de selecție.

Conform certificatului de performanță energetică „clasa A”, noua locuință va consuma mai puțin de 98 kWh / mp / an, ceea ce este cu mult mai puțin peste valoarea de 230 kWh / mp / an consumați de o casă tipică din România. Domnul Chirea se poate aștepta să plătească cu aproximativ 500 de euro pe an mai puțin pe energie decât ocupanții caselor tipice de o suprafață similară (aproximativ 100mp).

Potrivit domnului Chirea:

„Apreciez inițiativa Băncii Transilvania de a transpune în practică recomandările UE, referitoare la încurajarea achiziționării locuințelor care îndeplinesc criteriile tehnice de eligibilitate de performanță energetică a programului GEFF.

Pe de altă parte, consider că acest program reprezintă un real ajutor pentru mine, în calitate de cumpărător, deoarece poate să-mi întărească încrederea că familia mea va trăi într-o locuință în care cheltuielile vor fi reduse și accesibile.

Nu în ultimul rând, doresc să fac o remarcă pozitivă la adresa personalului Băncii Transilvania pentru modul în care mi-au expus termenii și condițiile acestui program, care se adresează tuturor celor care doresc să adauge o cărămidă la construcția unei lumi mai curate, fără efecte distructive și de lungă durată asupra naturii și vieții”.

Banca Transilvania, o instituție financiară participantă la GEFF, a utilizat o parte din împrumutul său de 40 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a oferi o ipotecă de 35.000 de euro (în lei) către costul acestei noi case eficiente din punct de vedere energetic.

Potrivit Andreei Pestrițu, Director Adjunct Departamentul Produse Retail al Băncii Transilvania:

„O mare parte dintre clienții BT descoperă că este posibil să își construiască o locuință verde și în același timp confortabilă. Produsul GEFF, pe care l-am creat în cadrul Green Economy Financing Facility BERD, ne oferă posibilitatea de a-i ajuta pe clienți să beneficieze de o locuință în aromonie cu mediul înconjurător”

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, a susținut investiția printr-un raport de evaluare, care confirmă eligibilitatea tehnică a ipotecii propuse pentru a fi finanțată utilizând facilitatea.