enro

Un apartament de familie din Prahova …

Investor
Gospodar individual
Location
Ploieşti
Investment
Un apartament nou construit
Investment Size
Între €90,000 - €120,000
Energy savings
28,8 MWh/an comparativ cu un apartament tipic de o dimensiune similară
Impact
Nivel ridicat de confort și economii de costuri de energie de aproximativ €800/an
Donor
Global Environment Facility (GEF) și Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

… utilizează cu 59% mai puțină energie decât o casă tipică.

În momentul în care familia Nicolae a căutat un apartament cu trei camere într-un imobil nou construit, în orașul Ploiești din România, a fost luată în calcul și o locuința verde.

Familia a ales un apartament care consumă doar 123 kWh / m2 / an pentru încălzire, apă caldă, iluminat și răcire, conform certificatului său de performanță energetică. Acest nivel al consumului de energie este cu 59% mai mic decât consumul de 299 kWh / m2 / an al unei locuințe tipice românești, cu aceleași servicii energetice. În consecință, facturile la electricitate și gaze naturale ar putea să fie cu aproximativ 800 EUR / an mai mici decât pentru un apartament clasic de dimensiuni similar cu aceleași servicii energetice.

Potrivit lui Valentin Nicolae:

‘Acest apartament satisface cele trei condiții pe care le doream de la noul apartament, respectiv confortul, economia de energie și mediul înconjurător. Soluțiile moderne de încălzire și climatizare, precum și izolarea termică (izolația pereților, tâmplăria PVC tri-pan, centrală termică) asigură temperaturi confortabile pentru familie pe tot parcursul anului. Având în vedere calitatea ridicată a materialelor și performanța echipamentelor utilizate, ne așteptăm ca și costurile de întreținere să fie mult mai mici decât pentru un apartament obișnuit. Este un apartament așa cum ne-am dorit, o investiție inteligentă pentru viitor, dar și o mică contribuție la combaterea schimbărilor climatice.’

Banca Transilvania a acordat un credit de nevoi personaleîn cadrul Facilitații de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF).

Potrivit managerului de produs Robert Szilagyi:

‘Suntem încântați sa avem posibilitatea de a oferi clienților noștri produse verzi care au un impact direct in reducerea consumului energetic. Creditele verzi de la BT sunt produse care ajuta clienții dintr-o perspectiva financiara, datorita dobânzii atractive, in același timp încurajând investițiile moderne si eficiente energetic, care contribuie la protecția mediului înconjurător’

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, a susținut investiția printr-o evaluare tehnică scrisă, care confirmă eligibilitatea tehnică a ipotecii propuse pentru a fi finanțată utilizând facilitatea.

Green Economy Financing Facility este o inițiativă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GEFF combină cunoștințele tehnice cu cele financiare pentru a ajuta clienții instituțiilor financiare participante precum Banca Transilvania să investească în tehnologii performante. Până în prezent, BERD a oferit finanțare de aproape 4,2 miliarde de euro prin intermediul a 130 de instituții financiare locale din 24 de țări prin intermediul GEFF.

Pentru mai multe informații despre GEFF în România, vizitați:

www.ebrdgeff.com/romania