enro

Renovarea unei case vechi și transformarea ei într-o…

Investor
Gospodar individual
Location
Craiova
Investment
(English) Thermal insulation, double-glazing, air conditioning.
Investment Size
€4,700 approx. (în lei)
Energy savings
4,5 MWh/an
CO2 savings
0.64 tone/an
Impact
Reducerea costurilor de încălzire și răcire, niveluri mai bune de confort
Donor
Global Environment Facility (GEF) și Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

... locuintă prietenoasă, și un loc mai prietenos cu mediul!

Familia Dragomir locuiește într-o casă cu cinci camere din orașul Craiova.

Întrucat era dificil să se mențină un grad constant de confort pe timpul iernii în locuința de 100 mp, familia Dragomir a apelat la un credit GEFF de la Banca Transilvania pentru a anvelopa locuința. S-a folosit o izolație exterioară de 10 cm pentru pereți și s-au instalat ferestere tip termopan cu doua foi de geam. Toate materialele îndeplinesc standardele înalte de izolare tehnică stabilite de BERD pentru facilitatea GEFF.

După izolarea locuinței, familia a ales să înlocuiască și aparatul de aer condiționat cu un model eficient energetic, de 12.000 BTU de la Ariston, model cu invertor. Familia Dragomir a înțeles beneficiul unei locuințe izolate termic care poate deveni racoroasă vara și călduroasă iarna, în România, o țara cu climă temperat-continentală. Izolarea termică nu numai că va menține căldura în timpul iernii, ci previne de asemenea pierderile aerului rece obținut prin utilizarea aerului condiționat în timpul verii.

Potrivit dnei. Minodora Dragomir

‘Am făcut această investiție în speranța că vom obține un confort sporit în locuința noastră dar și în speranța că vom scădea consumul cu energia, reducând astfel costurile lunare pe care le plăteam către furnizorii de gaz si de energie electrica. Vom continua si în viitor sa achiziționam tot echipamente performante din punct de vedere al consumului de energie.’

Banca Transilvania a acordat un credit de nevoi personaleîn cadrul Facilitații de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF).

Potrivit managerului de produs Robert Szilagyi:

‘Izolația termică și ferestrele cu geam termopan nu numai că ajută la menținerea căldurii în timpul iernii, dar asigura si nevoia de răcire a locuinței în timpul verii, în special atunci când cele doua masuri sunt combinate cu un aparat de aer condiționat eficient din punct de vedere energetic. Creditele verzi de la Banca Transilvania sunt concepute pentru a finanța exact acest tip de investiții, pentru a îmbunătăți confortul, pentru a minimiza consumul de energie și prin urmare pentru a ajuta mediul înconjurător.’

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, administrează selectorul de tehnologii, o bază de date on-line a tehnologiilor verzi care poate fi utilizată de familia Dragomir precum și de către alți participanți la program, pentru a identifica măsurile eficiente energetic, care îndeplinesc standardele înalte de performanță tehnică stabilite pentru GEEF de către BERD.

Green Economy Financing Facility este o inițiativă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GEFF combină cunoștințele tehnice cu cele financiare pentru a ajuta clienții instituțiilor financiare participante precum Banca Transilvania să investească în tehnologii performante. Până în prezent, BERD a oferit finanțare de aproape 4,2 miliarde de euro prin intermediul a 130 de instituții financiare locale din 24 de țări prin intermediul GEFF.

Pentru mai multe informații despre GEFF în România, vizitați:

http://ebrdgeff.com/romania