enro

O familie reabiliteaza energetic o casa veche la țara…

Investor
Gospodar individual
Location
Bărcănesti, Prahova
Investment
Izolație, termopane, centrală
Investment Size
€5,000 approx. (în lei)
Energy savings
20,9 MWh/an
CO2 savings
3.6 tone/an
Impact
(English) Improved comfort, heating and cooling cost savings of up to €900 / year.
Donor
Global Environment Facility (GEF) şi Taiwan International Cooperation and Development Fund (TaiwanICDF)

... pentru a o transforma intr-o casă călduroasă, confortabilă și cu un consum redus de energie

Când familia Mihai a decis să renoveze o casă veche în comuna Bărcănesti din județul Prahova, a ales să acceseze un credit de nevoi personale verde de la Banca Transilvania în cadrul programului GEFF.

Investițiile finanțate în cadrul programului GEFF utilizează materiale și echipamente care respectă standarde de performanță tehnică ridicate stabilite de BERD. Ca urmare, devine ușor pentru gospodării să iși optimizeze potențialul de economisire a energiei prin investiția facuta.

Măsurile implementate au inclus utilizarea izolației din polistiren de 10 cm cu accesorii pentru fixare la exteriorul casei și ferestere si uși tip termopan cu doua foi de geam care au înlocuit vechile ferestre și uși. Măsurile tehnologice au inclus înlocuirea unei sobe din teracotă veche cu un sistem modern de încălzire care constă într-o centrala pe gaz în condensație și 10 calorifere.

Potrivit lui Adrian Mihai

‘Ne așteptam ca această investiție să contribuie la o sporire a calitații vieții prin creșterea confortului termic in locuința noastra. Ne așteptăm de asemenea la economii importante în plan finaciar întrucât costul gazelor este cu mult mai mic decât cel al combustibilului solid’.

Banca Transilvania a acordat un credit de nevoi personaleîn cadrul Facilitații de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF).

Potrivit managerului de produs Robert Szilagyi:

„Renovarea este o modalitate foarte bună de a îmbunătăți confortul dar și de a creste valoarea casei, reducând în același timp costurile lunare cu energia. Mulți clienți ai Bancii Transilvania folosesc produsul „creditul verde” pe care l-am creat prin intermediul BERD GEFF pentru a-și izola casele, pentru a înlocui ferestrele și centralele termice. Suntem fericiți să putem finanța aceste investiții simple, care contribuie la protejarea mediului.”

Tractebel Engineering, consultantul facilității GEFF, administrează selectorul de tehnologii, o bază de date on-line a tehnologiilor verzi care poate fi utilizată de familia Dragomir precum și de către alți participanți la program, pentru a identifica măsurile eficiente energetic, care îndeplinesc standardele înalte de performanță tehnică stabilite pentru GEEF de către BERD.

Green Economy Financing Facility este o inițiativă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). GEFF combină cunoștințele tehnice cu cele financiare pentru a ajuta clienții instituțiilor financiare participante precum Banca Transilvania să investească în tehnologii performante. Până în prezent, BERD a oferit finanțare de aproape 4,2 miliarde de euro prin intermediul a 130 de instituții financiare locale din 24 de țări prin intermediul GEFF.

Pentru mai multe informații despre GEFF în România, vizitați:

http://ebrdgeff.com/romania