enSR

Visoko-efikasna oprema za zeleni razvoj građevinskog sektora

Investor
Karin Komerc MD
Location
Veternik, Srbija
Investment
Linija za separaciju šljunka i peska
Investment Size
€ 289.700
Financial results
Ušteda od € 33.260 godišnje
Energy savings
100,6 MWh godišnje
Water savings
190.809 m3 godišnje
CO2 savings
16,8 tona godišnje
Impact
Povećanje efikasnosti, smanjenje potrošnje energije i vode, povećana otpornost na klimatske promene
Donor
Zeleni klimatski fond, Vlada Luksemburga

Visoko-efikasna oprema za zeleni razvoj građevinskog sektora

GEFF program investicija u zelenu ekonomiju pomogao je srpskoj građevinskoj kompaniji, koja se bavi i eksploatacijom i separacijom šljunka, da unapredi efikasnost procesa separacije, ostvari energetske uštede, kao i uštede u potrošnji vode.

Kompanija Karin Komerc MD osnovana je 2005. godine u Veterniku i zapošljava preko 500 ljudi. Kompanija je aktivna u svim segmentima građevinarstva: niskogradnji, hidrogradnji i visokogranji, a važan segment rada čini i proizvodnja i prodaja betona i eksloatacija i separacija šljunka.

U želji da modernizuje proces separacije šljunka i peska, Karin komerc MD opredeljuje se za novu savremenu Binder+Co mašinu. Kompanija se obratila UniCredit Leasing Srbija, koji je partnerska finansijska institucija kreditne linije GEFF Srbija lizing.. GEFF tim procenio je potencijal energetske uštede i uštede vode, kao i finansijko-tehničke elemente projekta.

Nova linija za separaciju, finansirana u okviru GEFF Srbija lizing kreditne linije, bazira se na BIVITEC tehnologiji i Karin komerc MD je prva kompanija u Srbiji koja je primenila ovu tehnologiju. U poređenju sa starom opremom, nova ima manju težinu i efikasnija je. Takođe,kapacitet separacije šljunka nove mašine povećan je sa 100m³/h na 150m³/h, dok je efikasnost separacije unapređena sa 85% na 95%.

Ova investicija smanjuje potrošnju električne energije za 22,5% i emisije gasova sa efektom staklene bašte za 16,8 tona godišnje. Nova linija za separaciju omogućava kompaniji godišnju uštedu u potrošnji vode za 34%, odnosno 190.809 m3 godišnje, a Karin Komerc MD ostvaruje i finansijsku uštedu od 33.260 evra kroz smanjenu potrošnju goriva i troškova održavanja.

Kompanija Karin komerc MD je posvećena poslovanju u skladu sa principima održivog razvoja. Ranije je iz sopstvenih sredstava investirala i u zamenu starije generacije kamiona novom linijom vozila sa Euro 6 motorom, koji smanjuju emisiju štetnih izduvnih gasova.

“Da bi kompanija Karin komerc MD bila konkurentna na tržištu, stalno osluškujemo zahteve i trendove tržišta, ali i sami razvijamo dobre prakse i primenjujemo inovacije. Zeleni razvoj i poštovanje principa zaštite životne sredine predstavljaju imperativ i uslov uspešnog poslovanja,” naglašavaju u kompaniji.

GEFF Srbija lizing je kreditna linija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju podržavaju Zeleni klimatski fond i Vlada Luksemburga.