enSR

Nova oprema smanjuje emisije CO2 u proizvodnji kamenog materijala

Investor
TEKO Mining d.o.o. Beograd
Location
Beograd i Batočina, Srbija
Investment
Utovarivači
Investment Size
€ 372,000
Financial results
Ušteda od € 30,800 godišnje
Energy savings
387 MWh godišnje
CO2 savings
94 tone godišnje
Impact
Povećana efikasnost, smanjenje emisija CO2 i smanjena potrošnja goriva
Donor
Zeleni klimatski fond, Vlada Luksemburga

Novi utovarivači smanjuju uticaj poslovanja kompanije na životnu sredinu

Investicija realizovana preko finansijske linije GEFF Srbija Lizing pomaže kompaniji za iskopavanje i proizvodnju kamenog materijala da smanji emisije CO2, kao i da unapredi efikasnost poslovanja.

Kompanija Teko Mining doo Beograd deo je austrijske kompanije Teko Mining GmbH koja posluje u Srbiji od 2014. godine. Jedna je od najvećih kompanija u segmentu iskopavanja i proizvodnje raznih vrsta kamenog materijala u Srbiji. U sistemu kompanije nalazi se šest kamenoloma u kojima se iskopava i proizvodi kameni materijal za potrebe razvoja i izgradnje infrastrukture u Srbiji, a ukupan proizvodni kapacitet iznosi 3 miliona tona godišnje.

Kompanija posvećeno ulaže u novu i tehnički moderniju i efikasniju opremu sa ciljem da unapredi proizvodne performanse, kvalitet proizvodnje, kao i da smanji  uticaj poslovanja na životnu sredinu. Nedavno se Teko Mining obratio UniCredit Lizing Srbija, partnerskoj finansijskoj instituciji kreditne linije GEFF Srbija Lizing. Kompanija je izabrala dva Caterpillar utovarivača iz Zelenog tehnološkog selektora EBRD banke. Ova dva utovarivača obezbeđuju značajno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2, a smanjuju i troškove održavanja.

GEFF tim je procenio potencijal uštede energije i finansijsko-tehničke parametre projekta.

Investicija u dva utovarivača omogućiće kompaniji Teko Mining da smanji primarnu potrošnju energije (dizel goriva) za 387 MWh godišnje, što će rezultirati godišnjom finansijskom uštedom od 30.800 evra. Ova moderna oprema omogućiće kompaniji da smanji vrednost direktnih troškova proizvodnje, što će dovesti do povećanja profita i otvoriti nove mogućnosti za dalje investiciono ulaganje u modernizaciju procesa proizvodnje.

Nova oprema smanjiće takođe emisije CO2 za 94 tone godišnje, što je smanjenje od skoro 27% u poređenju sa starom opremom.

„Mi u Teko Miningu smo konstantno posvećeni unapređenju svih segmenata poslovanja i stremimo najvišim standardima u svim oblastima, a posebno u oblasti zaštite životne sredine, imajući u vidu industriju u kojoj poslujemo,” izjavila je Helena Aluta-Oltya, vlasnica kompanije Teko Mining i dodala: „Zelena ekonomija za nas predstavlja jedan od prioriteta i svakako kroz ovakve i druge investicije želimo da pokazemo našu posvećenost ovoj temi, koja i u globalnim okvirima sve više dobija na značaju. Opredeljeni smo da i u budućnosti nastavimo da dajemo svoj doprinos, kako kroz nove investicije tako i kroz aktivno delovanje u svim segmentim zelene ekonomije.”

Lizing liniju za zeleno finansiranje u Srbiji (GEFF lizing u Srbiji) razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a podržali su je Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) i Vlada Luksemburga.