enroru

Energia verde – afacerea viitorului care ia amploare în Republica Moldova cu sprijinul GEFF și BERD

La sudul Moldovei, în satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, cu tempo rapid crește un parc fotovoltaic impresionant, care va furniza energie electrică verde, pe bază de panouri solare. Proiectul este realizat de către „Ostia Group” SRL, iar inaugurarea acestuia este planificată pentru luna martie 2023.

Parcul este amplasat pe o suprafață de 2,3 ha și conține 2844 de panouri fotovoltaice, care vor genera anual cca 1,6 milioane  kWh de energie electrică. Totodată, realizarea proiectului va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cu 842.6 tone pe an de CO2 sau echivalentul emisiilor de la 150 de gospodării casnice.

Parcul fotovoltaic va fi bazat pe panouri produse de Swiss Solar, cu puterea de vârf de 500W per panou. Acest sistem face parte din Selectorul de tehnologii verzi al BERD, o bază de date online cu aproximativ 30.000 de produse care îndeplinesc cerințele minime de performanță și generează îmbunătățiri de mediu.

Valoarea totală a investiției se ridică la 1,045 milioane de euro, iar pentru a asigura finanțarea acesteia „Ostia Group” SRL  a solicitat un împrumut GEFF în valoare de 250 mii de Euro.

Parcul fotovoltaic deține statutul de producător eligibil de energie electrică, confirmat prin decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Moldovei. Astfel, odată finalizat, parcul va fi conectat la rețea, iar întregul volum de energie electrică disponibilă produsă va fi vândut pe piață.

Implementarea proiectului este în plină derulare. Structurile de susținere pentru panourile fotovoltaice sunt deja instalate, iar acum începem montarea panourilor propriu-zise”, menționează Mihai Ciobanu, directorul „Ostia Group” SRL.

Mihai Ciobanu a mai relatat că, anterior, a avut experiența realizării unui proiect cu panouri fotovoltaice, însă la o capacitate mult mai mică. „Mă aflam într-o vizită de studiu în Estonia, iar când mă întorceam în Moldova am discutat cu o antreprenoare din Georgia. Ea mi-a spus că ce am realizat eu este un proiect foarte mic și mi-a vorbit despre beneficiile parcurilor fotovoltaice mari. Așa mi-a venit ideea de a construi un parc fotovoltaic în Republica Moldova. Am studiat oportunitățile existente la noi în țară și apelat la GEFF”, a mai povestit Mihai Ciobanu.

Experții GEFF  au analizat parametrii financiari și tehnici ai proiectului și au calculat beneficiile pe care compania le-ar obține prin generarea de energie electrică, inclusiv perioada de recuperare a investiției.

Programul GEFF al BERD operează printr-o rețea de peste 145 de instituții financiare locale din 27 de țări, susținute cu finanțare de la BERD de peste 4,6 miliarde Euro, de care au beneficiat până în prezent peste 190.000 de clienți. Aceste proiecte au condus la reduceri anuale ale emisiilor de CO2 cu peste 8,6 milioane de tone.