enroru

Linia de credit GEFF și Selectorul de Tehnologii Verzi ale BERD accelerează dezvoltarea pieței energiei verzi în Moldova,  

Interviu cu Vlad Burac, CEO Renergy Solutions

Ce este Renergy? Care este specializarea companiei? 

Noi suntem Renergy Solutions. În această formulă compania există din anul 2020, atunci când am devenit parte a FlyRen Group în Republica Moldova – lider pe piața locală atât ca dezvoltator cât și ca producător independent de energie verde. Dar, de facto toată pasiunea și proiectele au inceput în anul 2018. Atunci energia verde și proiectele de energie verde în Moldova erau ca o mașina Tesla: performantă, futuristică, americanii și europenii deja se dădeau cu ele, foloseau fast charger publice, noi însă acasă  doar auzisem, văzusem în fotografii și video, eram entuziasmați și așteptam alții să-și ia așa modele să înțelegem ca DA, acesta e viitorul. Bun, revenind la energie verde, noi Renergy, acoperim tot segmentul. Ma refer aici la toate tipurile de servicii și lucrări pe proiecte de energie regenerabilă. Clienții noștri sunt oameni care au înțeles foarte rapid că energia verde înseamnă independență energetică, economii substanțiale la factura de curent. Totodată, înțelegem perfect că interesul sporit pentru proiecte de energie verde este uneori indirect proporțional cu gradul de realizare. Momentan vorbim despre niște costuri, niște investiții pe care nu foarte mulți si le permit. De aceea, rolul nostru este nu doar acela de a vinde soluții, dar și de a educa cetățenii pe segmentul investițional. Pentru că dacă omul nu simte beneficiul/beneficiile unei asemenea investiții, tocmai prim anumite constrângeri, frici, consternări legate de termenii de recuperare a investiției, riscuri necunoscute, etc. Practic lucram asupra schimbării conceptului short term to long term. Oamenii trebuie să înțeleagă ca 5-7 ani e ok pentru recuperarea investițiilor. În acest an, în elaborare avem câteva proiecte de capacitate mare. Mă refer aici la capacitatea de 200kw, 400kw, 600kw.

Cum apreciați evoluția pieței in ultimii 10 ani?

Este extraordinară. Tehnologiile sunt din ce in ce mai avansate, mai performante, mai inteligente, iar odată cu asta și clienții finali au o varietate uriașă de produse la alegere. Evident că marii producători sunt cei mai căutați. Având în spate experiența de zeci de ani, nu-și permit să lanseze produse de proastă calitate și mereu au „la vitrina” tot ce e mai nou și performant tehnologic. Dacă e să dau un exemplu pe segmentul fotovoltaic: gândiți-vă că acum trei-patru ani, panourile fotovoltaice de 300-350 de wați erau considerate apogeul tehnologic, 250-270 de wați fiind o normalitate. Nu au trecut nici 5 ani și deja vorbim despre panouri de 500, 600 și chiar 800 de wați. Deci, in viziunea noastră, evoluția este una rapidă, foarte bună și de mare performanță.

Finanțarea și accesul la resurse sunt o problemă pentru sectorul de energie regenerabilă?

Cel mai greu este să îl convingi cu probe pe client că proiectul lui este unul bancabil, este o investiție bună care se răscumpără în X ani. La rândul său, clientul trebuie să convingă instituția bancară că nu are toți banii acum, dar că are un suport financiar fie din economii, fie din business, cu care să acopere banii împrumutați pentru proiect. Instituțiile financiare vor să fie sigure că el va reuși să restituie banii împrumutați. Deci, o echipă în care fiecare își apără piesele de joc. Accesul la resurse deja nu mai este o problemă. Iată Facilitatea de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF), lansată anul acesta de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sau linia de credit EU4Business sunt dovezi clare că afacerile pot fi de succes cu acest suport. Problemele ar fi probabil legate de eligibilitate, mai degrabă. Noi suntem de părere că: if nothing changes, nothing changes.

Apropo de GEFF. BERD a elaborat și pus la dispoziție Selectorul de Tehnologii Verzi, un instrument foarte comod pentru furnizori de a-și promova tehnologiile și pentru beneficiari de a selecta produse și tehnologii pre-aprobate. Folosiți acest instrument? Câte produse ați înregistrat în acesta?

Green Technology Sector este, in viziunea noastră, cea mai buna platformă de tehnologii și echipamente din Republica Moldova. Compania noastră a reușit să certifice toată gama de panouri fotovoltaice cu care operăm. Bineînțeles că la secțiunea energie verde nu se vor regăsi invertoarele, structurile de susținere, dar acestea, trebuie să știe clienții, fac parte automat din lista produselor aprobate în cadrul viitoarelor proiecte. Ca sa fiu mai exact, avem în acest moment 7 produse aprobate.

Ce beneficii ați resimțit în urma înregistrării în GTS?

În primul rând, un grad înalt de încredere din partea clienților. Produsele aprobate de GTS automat înseamnă: calitate, garanție, suport, siguranță, calificare, brand awareness. Este o confirmare în plus a calității lucrărilor și produselor p„e care le promovăm în Republica Moldova. Nu în ultimul rând, simplitatea operațiunilor pe baza certificatului generat de platformă. Este suficient să îl printăm clientului pentru ca ulterior să fie prezentat instituțiilor de finanțare pentru pași următori. Este o diplomă, un certificat de garanție, dacă vreți pentru client.

Pe lângă GTS, desigur că aveți și propria strategie de marketing. Cum vă promovați în mod normal?

Proiectele realizate de noi și sunt cea mai bună promovare. Este acea dovadă că nu vinzi aer, nori sau ploaie. Și dacă proiectul a fost executat foarte bine, profesionist, a fost asamblat corect și toate elementele funcționează, atunci el este un spot publicitar de-a gata. Vino doar să vezi, să testezi. Mai ales că tot ce facem noi poate fi observat nu doar la locul proiectului, dar și prin intermediul aplicațiilor mobile sau direct din calculator sau tabletă.

Folosim ca modalități de promovare, indiscutabil, platformele digitale. Pentru că și acolo trăiesc potențialii clienți. Și chiar dacă nu neapărat ei direct, atunci persoanele influente din familiile sau mediul lor. Dar pentru că trăim într-o comunitate foarte mica, cea mai bună și de succes modalitate de promovare este Vorba Buna pusă de un prieten sau un apropiat. Trăim într-o comunitate foarte mică și într-o lume mare, plină de produse și oferte. Iar recomandarea unui prieten reprezintă jumătate din succesul a tot ceea ce faci.

Simțiți că există interes din partea clienților pentru genul de servicii pe care îl oferiți?

Indiscutabil. Și acest interes a devenit foarte accentuat începând cu anul 2020. Evident că vizionarii au încercat asta mai devreme, dar un interes sporit a început să apară în 2020. Ce spuneam mai devreme: acest hype global de energie verde la nivel de text a ajuns și la noi. Am auzit despre el, acum vrem să și testăm. Și ar vrea să testeze cam foarte multă lume, pentru că au auzit că reduce factura la curent, devii independent peste câțiva ani, poți face și un ban pe feed-in. Sunt mai multe aspecte aici. De aceea nu este jenant să nu cunoaștem foarte multe despre acest domeniu, dar anume acest element al necunoașterii, din păcate este un instrument foarte bun pentru speculații din partea a tot felul de entități sau persoane fizice, care pretind că pot oferi soluții pe acest segment. Partea proastă e că pe piață ajung tehnologii de proastă calitate, dubioase ca proveniență, dar promovate ca produse de top. Aici este și datoria noastră ca și companie: nu doar să vindem tehnologii, dar să educăm și să instruim.

Ați încercat să oferiți clienților Dvs. și servicii energetice? Este modelul ESCO o afacere viabilă în Moldova?

Este un model foarte bun care funcționează foarte bine afară. Nu că acasă nu ar avea succes, dar momentan nu am încercat acest model, din simplul motiv că sunt foarte multe aspecte legate de partea juridică, legislativă. Dar chiar și dacă am avea o deschidere pentru proiectele de tip ESCO, rămâne o altă problemă: onestitatea și sinceritatea clientului cu care ne dorim un asemenea business. Nu este ceva imposibil. Vom merge neapărat și pe această cale.

Cu ce probleme va confruntați Dvs. și clienții Dvs. la achiziție, la proiectare?

De cele mai deseori, pasiunea pentru energie verde a clientului se întâmplă să scadă ușor atunci când sunt anunțate cifrele acestui business case. Pentru că spuneam mai devreme, nu există încă o pregătire vizionară asupra investițiilor, răscumpărării, profitabilității, or sumele care au câteva zerouri la coadă, bineînțeles că îi sperie din start pe mulți. Poate nu neapărat cifrele, dar mai degrabă oportunitățile de finanțare sau de creditare, subvenționare, etc. Din fericire, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a deblocat prin GEFF o sarcină destul de mare pe segmentul proiectelor de energie regenerabilă. La ora actuală deja poți merge la bancă să te împrumuți ca persoană fizică sau juridică, pentru a executa un proiect fotovoltaic, sau eolian, sau biogaz, biomasă….

Noi suntem de părere că aceste facilități financiare sunt doar în beneficiul clientului. Acces rapid la finanțare, facilități în procesul de acordare, perioade de grație, rate acceptabile la creditare, perioadă de răscumpărare decentă a sistemului, profitabilitate după o perioadă anumită în dependență de configurarea sistemului. Clar că nu este chiar ca un love story, pentru că implicit vorbim despre o responsabilitate, calcule, estimări, și multe alte elemente de care să țină cont clienții. Așa că, una din probleme chiar din capul proiectului, este cea financiară. După care urmează probleme legate de locul amplasării sistemului. Dacă e acoperiș atunci acesta poate avea o expoziție nepotrivită pentru un sistem fotovoltaic, sau materialele din care este executat acesta sunt de o calitate inferioară sau foarte vechi. Dacă vorbim despre sol atunci aflăm că spațiul este mic, zona este foarte umbrită, zona de interconectare se află la o distanță foarte mare și multe alte detalii tehnice, care comportă mici limitări. În cazul sistemelor de capacități mai mari, prima problemă ar fi posibilitatea interconectării la sistemul operatorului național. De obicei, acestea sunt strict legate de aspecte tehnice, chiar dacă financiar toate sunt în regulă.

Legislația pe domeniul Dvs. e suficient de bună sau ați îmbunătăți ceva?

Sigur că ne dorim mai multe ajustări, întrucât acesta este domeniul care reglementat bine-bine, ar aduce beneficii uriașe atât statului, cât și clienților finali și inevitabil și nouă ca și companie. Ne dorim mai multe facilități fiscale. Asta ar însemna costuri investiționale un pic mai mici pentru noi, scutiri sau înlesniri la vămuire, care ar degaja și clientul de taxe și astfel costul investiției s-ar reduce. Vorbind despre clienți finali, legislativ ar fi benefice mai multe ajustări la modul și capacitățile de producere, o liberalizare mai de amploare a pieței energetice, subvenționări pe domeniul energiei verzi după modelul țărilor din comunitatea europeană, SUA, etc. Moldova este capabilă să producă energie pentru consum propriu. Păcat că acest lucru încă nu este pe înțelesul multor guvernanți. Este un sector strategic care trebuie luat de mână, susținut și dezvoltat.

Cum vedeți Moldova in 5 ani din punctul de vedere al sectorului energetic?

Moldova va arăta foarte bine. Cu oameni vizionari, avem foarte multe șanse să ajungem din urmă țările dezvoltate din lume. Este un cerc foarte conex: apar tot mai mult fabrici, companii, entități mai mici mai mari. Toți consumă curent electric, dar în același timp toți vor să consume mai puțin. Reducerea consumului de curent clasic, ar înseamnă bani degajați pentru locuri de munca noi, salarii mai bune, investiții, trai mai decent. Și cel mai interesant că noi chiar suntem capabili să facem asta. Și cu siguranță dacă vom trata acest proces cu seriozitate, atunci ne va reuși. Dar, dacă e să vorbim în termeni tehnici, atunci cred că în 5 ani, în țara noastră ar putea fi instalat un gigawatt de energie verde. Sunt convins că este posibil. Sunt convins că este un business case win – win.